Alabrús Iglesias, Rosa María
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Faculty
University of origin
Name
Search Results
- Les dones austriacistes i la Guerra de Successió
2022-10-08 En el artículo se analiza la significación de las mujeres catalanas que participaron en la Guerra de Sucesión en el bando austracista, desde 1706 a 1714. Su papel fue trascendental en el suministro de recursos durante los sitios y como estímulo propiamente de la resistencia y la cohesión social. La investigación se apoya en los cronistas de la guerra y en la literatura publicística depositada en la Colección Bonsoms (Biblioteca Nacional de Catalunya, Barcelona). Más que un ejercicio de historia de género, pretende ser un estudio de historia social aplicado al papel de las mujeres en la sociedad catalana de comienzos del siglo XVIII
- Isabel II i la dona del segle XIX
2008-07-25T12:50:38Z Estudi de la història de gènere del segle XIX i la seva aplicació a la figura de la reina Isabel II. A través de la publicística de l’època, els Fullets Bonsoms, descobrim la trajectòria sobre l’opinió i la imatge de les dones, i concretament, l’opinió creada al voltant de la reina Isabel II en diferents períodes del seu regnat (1833-1868). La imatge de la dona del segle XIX era la de l’àngel de la llar, la dona com a esposa i mare, que tenia com a principal missió el matrimoni, la maternitat i la domesticitat. A conseqüència, ha de rebre una educació en consonància amb el seu destí i es considera que per naturalesa no està capacitada per al món laboral. En aquest context, comença a néixer una consciència feminista de la mà d’Emilia Pardo Bazán o Concepción Arenal. Isabel II va ser proclamada reina amb només tres anys i es va convertir en el símbol de l’esperança i la llibertat dels espanyols: en l’iris de pau i llibertat. Però l’inestabilitat política, les camarilles, la corrupció, la vida privada i pública de la reina, entre d’altres factors van crear la imatge d’una reina lasciva, ingrata i cruel dels últims anys del seu regnat. La revolució antidinàstica coneguda com La Gloriosa va conduir a Isabel II al destronament i l’exili.
- La espiritualidad de Hipólita de Rocabertí y la construcción de su imagen en el siglo XVII
2015 El artículo analiza las características objetivas de la espiritualidad de Hipólita de Rocabertí, manifestadas en su Autobiografía. Se contrasta la religiosidad de la monja dominica con los esfuerzos de construcción de su imagen en el siglo xvii: la glosa del jesuita Jaume Puig, la biografía escrita por Antonio de Lorea y la operación de promoción a la beatificación que desarrolló su sobrino Juan Tomás de Rocabertí. Se estudian las causas de su proceso de beatificación fallida
- Esteve Pinell y la influencia italofrancesa sobre la sociabilidad conventual femenina a comienzos de la Ilustración
2022-04-03 En este artículo se analiza el pensamiento del tratadista eclesiástico Esteve Pinell a través de sus propias obras escritas y de las traducciones que hizo de autores italianos como Giuseppe Maria Saporiti y Cesare Calino. Se ponen en evidencia los debates que el clero mantuvo en torno a la religio-sidad femenina en la transición del Barroco a la Ilustración, con problemas como los límites del reco-gimiento, las ventajas o inconvenientes de la clausura y los riesgos de la sociabilidad femenina dentro de los conventos. Pinell representa muy bien la tercera vía entre los excesos del imaginario barroco y las necesidades del control emocional para llevar adelante la proyección social, misional y asistencial. La influencia que tuvieron figuras como Francisco de Sales, Vicente de Paúl o Juliana Morell sobre el discurso eclesiástico y las prácticas culturales quedan bien demostradas a través de la obra de Pinell.
- La trajectòria del pensament econòmic de Xavier Sala i Martín
2009-11-17T12:58:53Z En aquest treball s’analitzen temes actuals com la globalització, la crisis econòmica, l’Estat del Benestar, el creixement econòmic, la distribució de la riquesa, el lliure mercat i la situació africana. Es tracta, en definitiva, d’un estudi a partir de l’anàlisi del pensament econòmic de Xavier Sala i Martín, fonamentalment, a través dels seus articles de premsa, complementat amb els llibres escrits per ell i el seguiment de les campanyes i projectes de la Fundació “Umbele: un futur millor per Àfrica”, del qual és patró fundador.