Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10637/13904

Les arts visuals com a eina per a l'aprenentatge en l'expressió oral i escrita


Thumbnail

See/Open:
 Arts_Nogue_2022.pdf
1,59 MB
Adobe PDF
Title: Les arts visuals com a eina per a l'aprenentatge en l'expressió oral i escrita
Authors : Nogué Ballart, Helena
Keywords: Artes visuales.Expresión escrita.Innovaciones educativas.Comunicación oral.Arts visuals.Expressió escrita.Innovacions educatives.Comunicació oral.
Abstract: Les dimensions de l’expressió escrita i de la comunicació oral a l’àmbit lingüístic de l’Educació secundària obligatòria (d’ara endavant, ESO) formen part de l’ensenyament de les habilitats comunicatives. Les arts visuals (cinema, fotografia i arts plàstiques) poden ser un punt de partida per a la innovació en les formes globals d’aprenentatge de la llengua oral i escrita. Prenent com a punt de partida experiències existents al nostre context educatiu, l’objectiu central d’aquest treball és elaborar un conjunt de propostes que fomentin l’ús de les arts visuals a l’aula de secundària com a eina d’innovació pedagògica en les dimensions d’expressió escrita i de comunicació oral. La intenció d’aquestes propostes és fomentar l’equiparació en importància de l’expressió escrita i l’oral a l’ESO, motivar l’expressió de les emocions per part de l’alumnat a partir de l’experiència artística, integrar els llenguatges artístics en l’ensenyament de la llengua i promoure el diàleg entre iguals tot posant en valor la diversitat de contextos personals i culturals. Entre els objectius metodològics del treball, destaquen l’experiència artística i estètica com a punt de partida per treballar l’expressió escrita i oral, la reflexió i foment de l’esperit crític i de l’expressió d’idees, el desenvolupament d’habilitats de percepció, observació i anàlisi i la promoció d’habilitats en diversos registres escrits i orals.

Las dimensiones de la expresión escrita y de la comunicación oral en el ámbito lingüístico de la Educación secundaria obligatoria (en adelante, ESO) forman parte de la enseñanza de las habilidades comunicativas. Las artes visuales (cine, fotografía y artes plásticas) pueden ser un punto de partida para la innovación en las formas globales de aprendizaje de la lengua oral y escrita. Tomando como punto de partida experiencias existentes en nuestro contexto educativo, el objetivo central de este trabajo es elaborar un conjunto de propuestas que fomenten el uso de las artes visuales en el aula de secundaria como herramienta de innovación pedagógica en las dimensiones de expresión escrita y de comunicación oral. La intención de estas propuestas es fomentar la equiparación en importancia de la expresión escrita y la oral en la ESO, motivar la expresión de las emociones por parte del alumnado a partir de la experiencia artística, integrar los lenguajes artísticos en la enseñanza de la lengua y promover el diálogo entre iguales poniendo en valor la diversidad de contextos personales y culturales. Entre los objetivos metodológicos del trabajo, destacan la experiencia artística y estética como punto de partida para trabajar la expresión escrita y oral, la reflexión y el fomento del espíritu crítico y de la expresión de ideas, el desarrollo de habilidades de percepción, observación y análisis y la promoción de habilidades en varios registros escritos y orales.

The dimensions of written expression and oral communication in the language field of Educació Secundària Obligatòria (Compulsory Secondary Education, hereinafter, ESO) are part of the teaching of communication skills. The visual arts (film, photography, and fine arts) can be a starting point for innovation in global forms of oral and written language learning. Taking as a starting point existing experiences in our educational context, the central objective of this work is to develop a set of proposals that encourage the use of visual arts in the high school classroom as a tool for pedagogical innovation in the dimensions of written expression and oral communication. The intention of these proposals is to encourage the equal matching of written and oral expression in ESO, motivate the expression of emotions by students based on artistic experience, integrate the artistic languages in language teaching and promote peer dialogue while valuing the diversity of personal and cultural contexts. Among the methodological objectives of this essay, we can highlight the following ones: the artistic and aesthetic experience as a starting point for working on written and oral expression; the reflection and encouragement of the critical spirit and the expression of ideas; the development of skills of perception, observation, and analysis; and the promotion of skills in various written and oral registers.
Director(s): Gómez Llauger, Núria
URI: http://hdl.handle.net/10637/13904
Issue Date: 21-Aug-2022
Center : Universitat Abat Oliba CEU
Appears in Collections:TFM





Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.