Browsing by Author "Fernández Felipe, Jesús"
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- Differential Deleterious Impact of Highly Saturated Versus Monounsaturated Fat Intake on Vascular Function, Structure, and Mechanics in Mice
2021-03-19 Vegetable oils such as palm oil (enriched in saturated fatty acids, SFA) and high-oleic-acid sunflower oil (HOSO, containing mainly monounsaturated fatty acids, MUFA) have emerged as the most common replacements for trans-fats in the food industry. The aim of this study is to analyze the impact of SFA and MUFA-enriched high-fat (HF) diets on endothelial function, vascular remodeling, and arterial stiffness compared to commercial HF diets. Five-week-old male C57BL6J mice were fed a standard (SD), a HF diet enriched with SFA (saturated oil-enriched Food, SOLF), a HF diet enriched with MUFA (unsaturated oil-enriched Food, UOLF), or a commercial HF diet for 8 weeks. Vascular function was analyzed in the thoracic aorta. Structural and mechanical parameters were assessed in mesenteric arteries by pressure myography. SOLF, UOLF, and HF diet reduced contractile responses to phenylephrine and induced endothelial dysfunction in the thoracic aorta. A significant increase in the -index, and thus in arterial stiffness, was also detected in mesenteric arteries from the three HF groups, due to enhanced deposition of collagen in the vascular wall. SOLF also induced hypotrophic inward remodeling. In conclusion, these data demonstrate a deleterious effect of HF feeding on obesity-related vascular alterations that is exacerbated by SFA.
- Efecto de una dieta rica en grasa saturada durante la adolescencia sobre la transmisión glutamatérgica hipocampal: Relación con la leptina y la disfunción endocrina del tejido adiposo
2023-05-10 Los receptores de leptina, una hormona liberada por el tejido adiposo (TA), se expresan por todo el sistema nervioso central. Así mismo, el consumo de dietas ricas en grasas produce un desequilibrio en el TA que conduce a hiperleptinemia, situación capaz de desensibilizar el receptor de leptina (RLep) y conducir a deterioro cognitivo. El objetivo de este trabajo ha sido identificar la influencia de las grasas saturadas (SOLF) y monoinsaturadas (UOLF) en la funcionalidad del RLep en TA, hipotálamo e hipocampo. Para ello, se han alimentado ratones con SOLF/UOLF durante 8 semanas. Nuestros resultados muestran que SOLF y UOLF deterioran la plasticidad sináptica, aunque sólo SOLF produce deterioro de la memoria espacial. Respecto a la señalización del RLep en el hipocampo, SOLF altera la vía de la STAT3, mientras que UOLF desensibiliza las vías de la Akt y la AMPK. En cambio, en el hipotálamo, estas dos vías se bloquean por la dieta SOLF. En el TA, aunque la expresión de leptina solo aumenta con UOLF, SOLF desacopla el RLep de las vías STAT3, Akt y AMPK. En conclusión, nuestro estudio demuestra que la composición de la dieta determina el grado de disfunción hipocampal y de resistencia a leptina.