Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
http://hdl.handle.net/10637/14275
Registro completo de metadatos
Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
---|---|---|
dc.contributor.other | UCH. Departamento de Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos | - |
dc.contributor.other | Producción Científica UCH 2022 | - |
dc.creator | Yeste Vizcaino, Natalia | - |
dc.creator | Pérez Valle, Jorge | - |
dc.creator | Vázquez Gómez, Marta | - |
dc.creator | García Contreras, Consolación | - |
dc.creator | González de Bulnes López, Antonio | - |
dc.creator | Bassols Teixidó, Anna | - |
dc.date | 2022 | - |
dc.date.accessioned | 2023-05-17T04:00:36Z | - |
dc.date.available | 2023-05-17T04:00:36Z | - |
dc.date.issued | 2022-06-09 | - |
dc.identifier.citation | Yeste, N., Pérez-Valle, J., Vázquez-Gómez, M., García-Contreras, C., González-Bulnes, A. & Bassols, A. (2022). Polyphenols and IUGR pregnancies: effects of the antioxidant hydroxytyrosol on the hippocampus proteome in a porcine model. Antioxidants, vol. 11, i. 6 (09 jun.), art. 1135. DOI: https://doi.org/10.3390/antiox11061135 | - |
dc.identifier.issn | 2076-3921 (Electrónico) | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10637/14275 | - |
dc.description | Este artículo se encuentra disponible en la siguiente URL: https://www.mdpi.com/2076-3921/11/6/1135 | - |
dc.description | Este artículo de investigación pertenece al tema "Antioxidants and Oxidative Stress in Brain Health". | - |
dc.description.abstract | Supplementation of a mother’s diet with antioxidants such as hydroxytyrosol (HTX) has been proposed to ameliorate the adverse phenotypes of foetuses affected by intrauterine growth restriction (IUGR). Our previous studies showed, in a porcine model of IUGR, an effect of maternal HTX supplementation on the neurotransmitter profile of several brain areas and the morphology of the hippocampus in 100 days old foetuses. The present study analyzed the impact of maternal HTX supplementation on the hippocampus proteome at this foetal age by TMT10plex labelling. Eleven differentially abundant proteins were identified by comparing both conditions, and eight of them downregulated and three upregulated in the HTX-treated group. The downregulated proteins were mainly involved in protein synthesis and RNA metabolism and may explain the differences in neuron differentiation in the HTX-treated group. The upregulated proteins were related to cell detoxification and could represent a potential mechanism to explain the neuroprotective effect of HTX. | - |
dc.format | application/pdf | - |
dc.language | es | - |
dc.language.iso | en | - |
dc.publisher | MDPI | - |
dc.relation | Este artículo de investigación ha sido financiado por el Ministerio de Economía y Competitividad del Gobierno de España (AGL2015-68463-C2-2-P, AGL2013-48121-C3-R y AGL2016-79321-C2-1-R) y co-financiado por fondos FEDER. Además, ha sido apoyado por becas del programa nacional para la Formación del Profesorado Universitario (FPU) del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades del Gobierno de España (FPU17/01881 y FPU14/01285) y por una beca de Ayudas para contratos predoctorales para la formación de doctores/as (BES-2014-070464). | - |
dc.relation.ispartof | Antioxidants, vol. 11, i. 6 (09 jun. 2022) | - |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es | - |
dc.subject | Hipocampo (Cerebro) - Efectos de los productos químicos. | - |
dc.subject | Hippocampus (Brain) - Effects of chemicals on. | - |
dc.subject | Hidroxitirosol - Efectos fisiológicos en los animales. | - |
dc.subject | Cerdos - Neurología. | - |
dc.subject | Alimentos - Aditivos. | - |
dc.subject | Food additives. | - |
dc.subject | Hydroxytyrosol - Physiological effect. | - |
dc.subject | Swine - Neurology. | - |
dc.title | Polyphenols and IUGR pregnancies effects of the antioxidant hydroxytyrosol on the hippocampus proteome in a porcine model | - |
dc.type | Artículo | - |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.3390/antiox11061135 | - |
dc.relation.projectID | AGL2015-68463-C2-2-P | - |
dc.relation.projectID | AGL2013-48121-C3-R | - |
dc.relation.projectID | AGL2016-79321-C2-1-R | - |
dc.relation.projectID | FPU17/01881 | - |
dc.relation.projectID | FPU14/01285 | - |
dc.relation.projectID | BES-2014-070464 | - |
dc.centro | Universidad Cardenal Herrera-CEU | - |
Aparece en las colecciones: | Dpto. Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos |
Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.