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dc.contributor.otherProducción Científica UCH 2021-
dc.contributor.otherUCH. Departamento de Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos-
dc.creatorJiménez Moya, Beatriz-
dc.creatorBarroeta Lajusticia, Ana Cristina-
dc.creatorGuardiola Ibarz, Francesc-
dc.creatorSoler Sanchis, María Dolores-
dc.creatorRodríguez Sánchez, Raquel-
dc.creatorSoler Pallarés, Roser-
dc.date2021-
dc.date.accessioned2022-03-22T05:00:11Z-
dc.date.available2022-03-22T05:00:11Z-
dc.date.issued2021-09-03-
dc.identifier.citationJimenez-Moya, B., Barroeta, A. C., Guardiola, F., Soler, M. D., Rodriguez-Sanchez, R. & Sala, R. (2021). Replacement of palm oil with soybean acid oil in broiler chicken diet: fat digestibility and lipid class content along the intestinal tract. Animals, vol. 11, i. 9 (03 sep.), art. 2586. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11092586-
dc.identifier.issn2076-2615 (Electrónico)-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10637/13535-
dc.descriptionEste artículo se encuentra disponible en la siguiente URL: https://www.mdpi.com/2076-2615/11/4/1035-
dc.descriptionEste artículo pertenece al número especial "Nutrient Digestion Kinetics in Pigs and Poultry".-
dc.description.abstractThis study aimed to evaluate the replacement of palm oil (P) with increasing levels of soybean acid oil (SA), a by-product of soybean oil (S) refining, on lipid class content and fatty acid (FA) digestibility in the intestine and excreta of chickens at 11 and 35 days (d). Five experimental diets were obtained by supplementing a basal diet with 6% of P (P6), 6% of SA (SA6), 4% of P + 2% SA (P4- SA2), 2% of P + 4% of SA (P2-SA4) and 6% of S (S6). A total of 480 one-d-old female broiler chickens (Ross 308) were housed in metabolic cages (6 cages/treatment, with 16 birds/cage). Replacing P with SA improved fat absorption at 11 and 35 d (p < 0.05), but not feed AME values and saturated FA (SFA) digestibility at 11 d. As age increased, the absorption of SFA and free fatty acids (FFA) improved, and the contribution of the upper ileum to FA absorption increased (p < 0.05). At 35 d, SA6 (56% FFA) and P2-SA4 (40% FFA, 2.6 unsaturated-to-saturated FA ratio) could replace S6 without impairing fat utilization. The replacement of P with SA represents a suitable strategy to use this by-product.-
dc.formatapplication/pdf-
dc.language.isoen-
dc.language.isoes-
dc.publisherMDPI-
dc.relationEste artículo de investigación ha sido financiado por el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) del Gobierno de España y por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (AGL2015-64431-C2-1-R) y una beca pre-doctoral FPI (BES-2016-077930).-
dc.relation.ispartofAnimals, vol. 11, n. 9 (03 sep. 2021)-
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es-
dc.subjectPollos - Alimentación.-
dc.subjectChickens - Feeding and feeds.-
dc.subjectAves de corral - Alimentación.-
dc.subjectPoultry - Feeding and feeds.-
dc.subjectÁcidos grasos.-
dc.subjectFatty acids.-
dc.subjectChickens - Breeding.-
dc.subjectLipids in nutrition.-
dc.subjectAlimentos para animales.-
dc.subjectAnimal feeds.-
dc.subjectPollos - Aparato digestivo.-
dc.subjectChickens - Digestive organs.-
dc.subjectPollos - Cría y explotación.-
dc.subjectAceites y grasas en nutrición.-
dc.titleReplacement of palm oil with soybean acid oil in broiler chicken diet : fat digestibility and lipid class content along the intestinal tract-
dc.typeArtículo-
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/ani11041035-
dc.relation.projectIDAGL2015-64431-C2-1-R-
dc.relation.projectIDBES-2016-077930-
dc.centroUniversidad Cardenal Herrera-CEU-
Aparece en las colecciones: Dpto. Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos




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