2. Universidad Cardenal Herrera-CEU

Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/10637/13

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    UCH
    Antibacterial potential of commercial and wild lactic acid bacteria strains isolated from ovine and caprine raw milk against "Mycoplasma agalactiae"2023-06-22

    Introduction: The complexity of fighting contagious agalactia (CA) has raised the necessity of alternative antimicrobial therapies, such as probiotics. Lactic acid bacteria (LAB) are present in the mammary gland of small ruminants and their antimicrobial effect have been previously described against species like Mycoplasma bovis but never against Mycoplasma agalactiae (Ma). This in vitro study aims to evaluate the antimicrobial activity against Ma of ovine and caprine LAB strains and a human commercial probiotic (L2) of Lactobacillus spp. Methods: A total of 63 possible LAB strains were isolated from nine ovine and caprine farms in Spain, three isolates (33B, 248D, and 120B) from the 63 strains were selected, based on their capacity to grow in a specific medium in vitro, for an in vitro experiment to assess their antimicrobial activity against Ma in Ultra High Temperature (UHT) processed goat milk (GM). A women commercial vaginal probiotic was also included in the study. The inoculum of L2 was prepared at a concentration of 3.24 × 108 CFU/mL and the average concentration of the inoculum of the wild LAB varied from 7.9 × 107 to 8.4 × 108 CFU/mL. Results: The commercial probiotic L2 significantly reduced the concentration of Ma to 0.000 log CFU/mL (p < 0.001), strain 33B reduced it from 7.185 to 1.279 log CFU/mL (p < 0.001), and 120B from 6.825 to 6.466 log CFU/mL (p < 0.05). Strain 248D presented a bacteriostatic effect in GM. Moreover, the three wild strains and the commercial probiotic produced a significative reduction of the pH (p < 0.001). Discussion: This is the first in vivo report of the antimicrobial potential of LAB strains against Ma and its interaction. Our results support possible future alternative strategies to antibiotic therapy, previously not contemplated, to fight CA in small ruminants. Further studies are necessary to elucidate the action mechanisms through which these LAB are able to inhibit Ma and to assess the safety of using these strains in possible in vivo studies.

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    UCH
    La trashumancia del ovino segureño : una oportunidad para la innovación docente en veterinaria2021-11-10

    La importancia de la producción de cordero en el Sureste, la existencia de un núcleo de trashumantes de ovino en la Sierra de Segura, y la consideración de la trashumancia como manifestación representativa del patrimonio cultural inmaterial nos ha llevado a explorar el potencial docente de la trashumancia con ovino segureño para estudiantes de veterinaria. Entre 2016 y 2019, cuatro profesores y dieciocho estudiantes de veterinaria de las Universidades de Murcia y Cardenal Herrera (UCH-CEU) de Valencia, hemos realizado diecinueve jornadas de trashumancia. Entre las acciones de innovación docente generadas destaca la exposición fotográfica “La Vereda de los Pontoneros” y el documental “Trashumancia, la Última Frontera”. Proponemos la integración de una semana de trashumancia en el periodo de las dos semanas de prácticas tuteladas con la Asociación Nacional de Criadores de Ovino Segureño (ANCOS), discutimos su integración en el grado de Veterinaria de Murcia y evidenciamos el interés docente de esta actividad inmersiva, que supera los propios contenidos del grado de veterinaria.

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    UCH
    Exposición ocupacional a los virus influenza de las aves silvestres2020-03-31

    Las aves acuáticas silvestres representan el principal reservorio natural de los virus influenza y han participado en el reordenamiento tanto de virus pandémicos como de los virus responsables de los brotes de gripe aviar en las especies domésticas y silvestres. Con el objetivo de conocer los determinantes implicados, en el presente trabajo se revisaron los casos humanos de influenza aviar asociados al manejo de aves silvestres y la utilización de los equipos de protección personal, así como las bases de la vigilancia de la influencia aviar altamente patógena en aves silvestres en España. Las evidencias existentes permiten concluir que la transmisión directa de virus influenza desde las aves silvestres al ser humano es un evento raro. No obstante, nuestro contexto epidemiológico se encuentra influido por el cambio climático y queda marcado por la presencia de rutas migratorias desde territorios donde la infección puede estar presente. Por ello, y ante las implicaciones clínicas, económicas y para la salud pública que dichas infecciones pueden tener, los diferentes colectivos expuestos a las aves silvestres (veterinarios, biólogos, ornitólogos, conservacionistas, técnicos de campo, agentes medioambientales, cetreros, cazadores, etc.) deberían conocer las posibles fuentes de contagio y manejar correctamente los equipos de protección personal. Al mismo tiempo, es importante que dichos grupos conozcan la situación sanitaria actualizada respecto a la influenza aviar, para adaptar sus actividades en consecuencia y poder aplicar las medidas de protección de forma proporcionada a la misma, amén de aportar una valiosa información para los programas de vigilancia. / Wild waterfowl are considered the main natural reservoir of influenza viruses and they have contributed to the reassortment of both pandemic viruses and viruses responsible for outbreaks of avian influenza in wild and domestic species. In order to determinate the factors involved, we reviewed the human cases of avian influenza related to the management of wild birds, the use of personal protective equipment, as well as the basis of surveillance programs of highly pathogenic avian influenza in wild birds in Spain. The direct transmission of influenza virus from wild birds to humans is a rare event. However, our epidemiological context is influenced by climate change and marked by the presence of migratory routes from territories where infection may be present. Thus, and due to the clinical, economical and public health implications that such infections may have, the different groups exposed to wild birds (veterinarians, biologists, ornithologists, conservationists, field technicians, environmental officers, falconers, hunters, etc.) should know which are the possible sources of infection and how to handle the personal protective equipment. Besides, it is important that those groups know the current sanitary situation regarding avian influenza so they can consequently adapt their activities and employ proper protective measures, in addition to providing valuable information for surveillance programs.