1. Investigación
Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/10637/1
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- Documento de información y consenso para la detección y manejo de la enfermedad renal crónica
2022-05-27 La enfermedad renal crónica (ERC) es un importante problema de salud pública a nivel mun-dial afectando a más del 10% de la población espa˜nola. Se asocia a elevada comorbilidad,mal pronóstico, así como a un gran consumo de recursos en el sistema sanitario. Desde lapublicación del último documento de consenso sobre ERC publicado hace siete a˜nos, hansido escasas las evidencias y los ensayos clínicos que hayan mostrado nuevas estrategiasen el diagnóstico y tratamiento de la ERC, con excepción de los nuevos ensayos en la enfer-medad renal diabética. Esta situación ha condicionado que no se hayan actualizado lasguías internacionales específicas de ERC. Esta rigidez y actitud conservadora de las guíasno debe impedir la publicación de actualizaciones en el conocimiento en algunos aspectos, que pueden ser clave en la detección y manejo del paciente con ERC. En este documento, elaborado en conjunto por diez sociedades científicas, se muestra una actualización sobre conceptos, aclaraciones, criterios diagnósticos, estrategias de remisión y nuevas opciones terapéuticas. Se han revisado las evidencias y los principales estudios publicados en estos aspectos de la ERC, considerándose más bien un documento de información sobre esta patología. El documento incluye una actualización sobre la detección de la ERC, factores de riesgo, cribado, definición de progresión renal, actualización en los criterios de remisión con nuevas sugerencias en la población anciana, monitorización y estrategias de prevención de la ERC, manejo de comorbilidades asociadas, especialmente en diabetes mellitus, funciones del médico de Atención Primaria en el manejo de la ERC y qué no hacer en Nefrología. El objetivo del documento es que sirva de ayuda en el manejo multidisciplinar del paciente con ERC basado en las recomendaciones y conocimientos actuales.
- Moderate consumption of beer and its effects on cardiovascular and metabolic health : an updated review of recent scientific evidence
2021-03-09 There is growing interest in the potential health-related effects of moderate alcohol consumption and, specifically, of beer. This review provides an assessment of beer-associated effects on cardiovascular and metabolic risk factors to identify a consumption level that can be considered “moderate”. We identified all prospective clinical studies and systematic reviews that evaluated the health effects of beer published between January 2007 and April 2020. Five of six selected studies found a protective effect of moderate alcohol drinking on cardiovascular disease (beer up to 385 g/week) vs. abstainers or occasional drinkers. Four out of five papers showed an association between moderate alcohol consumption (beer intake of 84 g alcohol/week) and decreased mortality risk. We concluded that moderate beer consumption of up to 16 g alcohol/day (1 drink/day) for women and 28 g/day (1–2 drinks/day) for men is associated with decreased incidence of cardiovascular disease and overall mortality, among other metabolic health benefits.
- Effect of physical activity on pulse wave velocity in elderly subjects with normal glucose, prediabetes or Type 2 Diabetes
2018-05-23 Carotid-femoral pulse wave velocity ((cf)PWV) is a measure of arterial stiffness, predicting cardiovascular disease. We hypothesized that the amount of physical activity (PA) is correlated with reduced arterial stiffness in Type 2 diabetic (T2D) subjects. 570 subjects from the 1945 Oulu birth cohort were included in the analysis. (cf)PWV was determined by a non-invasive applanation tonometry. Oral glucose tolerance test was performed and LDL and HDL cholesterol analyzed. PA was registered daily with a wrist-worn acceleration meter for two weeks. (cf)PWV values in subjects with impaired glucose metabolism (IGM) and T2D were higher than in normal glycemic subjects (P < 0.001). PA, fasting and 2 h glucose and HbA1c correlated significantly with (cf)PWV, but HDL or LDL cholesterol did not. The 2 h glucose, heart rate and alcohol consumption in T2D subjects had independent effects on (cf)PWV in multiple regression analysis. T2D and IGM were significantly associated to (cf)PWV. Interestingly, lipids did not have an additional effect on (cf)PWV. Subjects walking more than 10 000 steps/day had 0.2 m/s lower (cf)PWV than those walking less than 6000 steps/day. Presence of T2D, elevated heart rate and alcohol consumption in males were associated with increased aortic stiffening in elderly subjects.