Browsing by Author "Chowen King, Julie Ann"
- Results Per Page
- Sort Options
- Mecanismos centrales y periféricos implicados en el desarrollo de obesidad por dietas ricas en grasas en roedores.
2015-04-27 Este estudio indica que la CCK podría ser fundamental en la regulación de la captación de los lípidos por parte del tejido adiposo durante los periodos pospandriales. La CCK tiene un efecto estimulante sobre la liberación de insulina que, junto con la disminución del tamaño de las raciones ingeridas, permitiría la correcta distribución de los nutrientes. De este modo, se evitaría la eventual sobrecarga de los mismos, que podría desencadenar la saturación de los mecanismos celulares involucrados en el metabolismo de la glucosa y los TG. Por tanto, es necesario seguir investigando el papel de la CCK en la regulación hormonal de la digestión y el modo en el que se relaciona con el desarrollo de obesidad, para obtener un conocimiento más completo acerca de los mecanismos fisiopatológicos responsables de esta enfermedad y poder desarrollar tratamientos efectivos. Además, este estudio incide en el concepto de que la obesidad, independientemente de los factores genéticos, no es únicamente una cuestión de ingesta calórica y de composición de la comida sino también de la distribución circadiana de la ingesta diaria. Por tanto, este estudio puede proporcionar información relevante para el diseño de nuevas terapias para el tratamiento y prevención de la obesidad.
- Short-term dietary intervention improves endothelial dysfunction induced by high-fat feeding in mice through upregulation of the AMPK-CREB signaling pathway
2023-08-08 Aim: In addition to functioning as an energy sensor switch, AMPK plays a key role in the maintenance of cardiovascular homeostasis. However, obesity disrupts AMPK signaling, contributing to endothelial dysfunction and cardiovascular disease. This study aimed to elucidate if a short-term dietary intervention consisting in replacing the high-fat diet with a standard diet for 2 weeks could reverse obesity-induced endothelial dysfunction via AMPK-CREB activation. Methods: For this, 5-week-old male C57BL6J mice were fed a standard (Chow) or a high-fat (HF) diet for 8 weeks. The HF diet was replaced by the chow diet for the last 2 weeks in half of HF mice, generating 3 groups: Chow, HF and HF-Chow. Vascular reactivity and western-blot assays were performed in the thoracic aorta. Results: Returning to a chow diet significantly reduced body weight and glucose intolerance. Relaxant responses to acetylcholine and the AMPK activator (AICAR) were significantly impaired in HF mice but improved in HF-Chow mice. The protein levels of AMPKα, p-CREB and antioxidant systems (heme oxygenase-1 (HO-1) and catalase) were significantly reduced in HF but normalized in HF-Chow mice. Conclusion: Improving dietary intake by replacing a HF diet with a standard diet improves AMPK-mediated responses due to the upregulation of the AMPK/ CREB/HO-1 signaling pathway.