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dc.contributor.otherUCH. Departamento de Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos-
dc.contributor.otherProducción Científica UCH 2022-
dc.contributor.otherUCH. Grupo de investigación en Agentes Microbiológicos Asociados a la Reproducción Animal (ProVaginBIO)-
dc.contributor.otherUCH. Grupo de investigación en Intracellular Pathogens: Biology and Infection-
dc.creatorJiménez Trigos, María Estrella-
dc.creatorToquet, Marion-
dc.creatorBarba Recreo, Marta-
dc.creatorGómez Martín, Ángel-
dc.creatorQuereda Torres, Juan José-
dc.creatorBataller Leiva, Esther-
dc.date2022-
dc.date.accessioned2023-05-30T04:01:10Z-
dc.date.available2023-05-30T04:01:10Z-
dc.date.issued2022-01-03-
dc.identifier.citationJimenez-Trigos, E., Toquet, M., Barba, M., Gómez-Martín, Á., Quereda, J. J. & Bataller, E. (2022). Search of antimicrobial lactic acid bacteria from "Salmonella"-negative dogs. BMC Veterinary Research, vol. 18, i. 1 (03 jan.), art. 12. DOI: https://doi.org/10.1186/s12917-021-03070-x-
dc.identifier.issn1746-6148 (Electrónico)-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10637/14374-
dc.descriptionEste artículo se encuentra disponible en la siguiente URL: https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-021-03070-x-
dc.description.abstractBackground: Salmonellosis is one of the most important food-borne zoonotic disease affecting both animals and humans. The objective of the present study was to identify gastrointestinal (GI) lactic acid bacteria (LAB) of canineorigin from Salmonella-negative dogs’ faeces able to inhibit monophasic Salmonella Typhimurium previously isolated from dogs’ faeces, in order to be used as a potential probiotic in pet nutrition. Results: Accordingly, 37 LAB were isolated from Salmonella-negative dogs’ faeces and tested against monophasic S. Typhimurium using the spot on lawn method out of which 7 strains showed an inhibition halo higher than 2.5 cm. These 7 strains were also tested with the co-culture method and one showed the greatest inhibition value (p < 0.05). Subsequently, the isolate was identified through 16S rRNA sequencing and sequence homology and designated as Ligilactobacillus salivarius (L. salivarius). LAB from Salmonella-positive dogs were also identified and none was the selected strain. Finally, to identify the mechanism of inhibition of L. salivarius, the supernatant was analyzed, and a dose response effect was observed. Conclusions: It is concluded that the canine-origin L. salivarius, could possess some in vitro functional attributes of a candidate probiotic and could prevent monophasic S. Typhimurium colonization or inhibit its activity if the infection occurs.-
dc.formatapplication/pdf-
dc.languagees-
dc.language.isoen-
dc.publisherSpringer Nature-
dc.relationEste artículo de investigación ha sido financiado por un proyecto precompetitivo CEU-Banco Santander (FUSP-BS-PPC15/2016 e IDOC 18-02) y por una ayuda a Grupos de Investigación Emergente 2020 de la Generalitat Valenciana (GVA/2020/026). También ha sido financiado por un Programa de Ayudas a la Consolidación de Indicadores CEU-UCH (INDI21/22) y por un proyecto del Ministerio de Ciencia en Innovación del Gobierno de España (PID2020-119462RA-I00/AEI/10.13039/501100011033). Juan José Quereda está apoyado por un contrato "Ramón y Cajal" del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades del Gobierno de España (RYC-2018-024985-I) y M. Toquet por una beca de investigación CEU-UCH.-
dc.relationUCH. Financiación Universidad-
dc.relationUCH. Financiación Nacional-
dc.relationUCH. Financiación Autonómica-
dc.relation.ispartofBMC Veterinary Research, vol. 18 (03 jan. 2022)-
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es-
dc.subjectDogs - Communicable diseases.-
dc.subjectZoonosis.-
dc.subjectSalmonellosis in animals.-
dc.subjectSalmonelosis en los animales.-
dc.subjectPerros - Enfermedades infecciosas.-
dc.subjectProbiotics.-
dc.subjectÁcido láctico.-
dc.subjectLactic acid.-
dc.subjectLactobacilos.-
dc.subjectLactobacillus.-
dc.subjectProbióticos.-
dc.subjectZoonoses.-
dc.titleSearch of antimicrobial lactic acid bacteria from "Salmonella"-negative dogs-
dc.typeArtículo-
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1186/s12917-021-03070-x-
dc.relation.projectIDFUSP-BS-PPC15/2016-
dc.relation.projectIDIDOC 18-02-
dc.relation.projectIDGVA/2020/026-
dc.relation.projectIDINDI21/22-
dc.relation.projectIDPID2020-119462RA-I00/AEI/10.13039/501100011033-
dc.relation.projectIDRYC-2018-024985-I-
dc.centroUniversidad Cardenal Herrera-CEU-
Aparece en las colecciones: Dpto. Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos




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