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Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.otherUCH. Departamento de Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos-
dc.contributor.otherProducción Científica UCH 2021-
dc.creatorJiménez Moya, Beatriz-
dc.creatorBarroeta Lajusticia, Ana Cristina-
dc.creatorTres, A.-
dc.creatorSoler Sanchis, María Dolores-
dc.creatorSala Pallarés, Roser-
dc.date2021-
dc.date.accessioned2022-03-22T05:00:11Z-
dc.date.available2022-03-22T05:00:11Z-
dc.date.issued2021-04-06-
dc.identifier.citationJimenez-Moya, B., Barroeta, A. C., Tres, A., Soler, M. D. & Sala, R. (2021). Soybean oil replacement by palm fatty acid distillate in broiler chicken diets: fat digestibility and lipid-class content along the intestinal tract. Animals, vol. 11, i. 4 (06 apr.), art. 1035. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11041035-
dc.identifier.issn2076-2615 (Electrónico)-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10637/13534-
dc.descriptionEste artículo se encuentra disponible en la siguiente URL: https://www.mdpi.com/2076-2615/11/4/1035-
dc.descriptionEste artículo pertenece al número especial "Feed Ingredients for Swine and Poultry".-
dc.description.abstractPalm fatty acid distillate (PFAD) is a by-product of palm oil (P) refining. Its use in chicken diets is a way to reduce the cost of feed and the environmental impact. Its low unsaturated:saturated fatty acid ratio (UFA:SFA) and its high free fatty acid (FFA) level could be partially counteracted by its blending with soybean oil (S). The objective was to assess the effect of replacing S with different levels of PFAD on lipid-class content and fatty acid (FA) digestibility along the intestinal tract and in the excreta of 11 and 35-day-old broiler chickens. Five experimental diets were prepared by supplementing a basal diet with S (S6), PFAD (PA6), two blends of them (S4-PA2 and S2-PA4), or P (P6) at 6%. Replacing S with PFAD did not affect performance parameters (p > 0.05) but negatively affected feed AME, FA digestibility, and FFA intestinal content (p < 0.05), especially in starter chicks. Including PFAD delayed total FA (TFA) absorption (p < 0.05) at 11 days, but at 35 days it did not affect the TFA absorption rate. The use of PFAD blended with S, when FFA 30% and UFA:SFA 2.6, led to adequate energy utilization in broiler grower-finisher diets.-
dc.formatapplication/pdf-
dc.language.isoen-
dc.language.isoes-
dc.publisherMDPI-
dc.relationEste artículo de investigación ha sido financiado por el Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) del Gobierno de España y por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (AGL2015-64431-C2-1-R) y una beca pre-doctoral FPI (BES-2016-077930) y una beca Ramon y Cajal (RYC-2017-23601).-
dc.relation.ispartofAnimals. Basilea (Suiza) : MDPI. Vol. 11, n. 4 (06 apr. 2021)-
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es-
dc.subjectPollos - Aparato digestivo.-
dc.subjectPollos - Cría y explotación.-
dc.subjectPollos - Alimentación.-
dc.subjectChickens - Feeding and feeds.-
dc.subjectPoultry - Feeding and feeds.-
dc.subjectÁcidos grasos.-
dc.subjectChickens - Breeding.-
dc.subjectAceites y grasas en nutrición.-
dc.subjectLipids in nutrition.-
dc.subjectChickens - Digestive organs.-
dc.subjectAlimentos para animales.-
dc.subjectAnimal feeds.-
dc.subjectAves de corral - Alimentación.-
dc.subjectFatty acids.-
dc.titleSoybean oil replacement by palm fatty acid distillate in broiler chicken diets : fat digestibility and lipid-class content along the intestinal tract-
dc.typeArtículo-
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/ani11041035-
dc.relation.projectIDAGL2015-64431-C2-1-R-
dc.relation.projectIDBES-2016-077930-
dc.relation.projectIDRYC-2017-23601-
dc.centroUniversidad Cardenal Herrera-CEU-
Aparece en las colecciones: Dpto. Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos




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