Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10637/13351
Registro completo de metadatos
Campo DC Valor Lengua/Idioma
dc.contributor.otherProducción Científica UCH 2021-
dc.contributor.otherUCH. Departamento de Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos-
dc.creatorVázquez Gómez, Marta-
dc.creatorGarcía Contreras, Consolación-
dc.creatorAstiz Blanco, Susana-
dc.creatorTorres Rovira, Laura-
dc.creatorPesántez Pacheco, José Luis-
dc.creatorHeras Molina, Ana-
dc.creatorGonzález de Bulnes López, Antonio-
dc.date2021-
dc.date.accessioned2022-01-26T05:00:20Z-
dc.date.available2022-01-26T05:00:20Z-
dc.date.issued2021-03-22-
dc.identifier.citationVázquez-Gómez, M., García-Contreras, C., Astiz, S., Torres-Rovira, L., Pesantez-Pacheco, J.L., Heras-Molina, A. et al. (2021). Effects of L-Glutamine supplementation during the gestation of gilts and sows on the offspring development in a traditional swine breed. Animals, vol. 11, i. 3 (22 mar.), art. 903. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11030903-
dc.identifier.issn2076-2615 (Electrónico)-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10637/13351-
dc.descriptionEste artículo se encuentra disponible en la siguiente URL: https://www.mdpi.com/2076-2615/11/3/903-
dc.descriptionEste artículo pertenece a la sección "Pigs".-
dc.descriptionEn este artículo también participan: Teresa Castro Madrigal, Clemente López-Bote, Cristina Óvilo y Beatriz Isabel.-
dc.description.abstractThe use of amino acids during pregnancy, such as glutamine (Gln), seems to be a promising strategy in selected swine breeds to improve the offspring prenatal development. The main goal of the current study was to assess the development of the offspring from parity 1–3 sows of a traditional breed, which were supplemented with 1% glutamine after Day 35 of gestation, under farm conditions. A total of 486 (288 treated) piglets from 78 (46 treated) Iberian sows were used. At birth and slaughterhouse, fatty acid composition, metabolism, and mTOR pathway gene expression were analyzed. At birth, treated newborns showed greater amounts of specific amino acids in plasma, such as glutamine, asparagine, or alanine, and Sn-3 fatty acids in cellular membranes than control newborns. The expression of genes belonging to mTOR Complex 1 was also higher in treated piglets with normal birth-weight. However, these findings did not improve productive traits at birth or following periods in litters from supplemented gilts (parity 1) or sows (parities 2–3). Thus, further research is needed to properly understand the effects of prenatal glutamine supplementation, particularly in traditional swine breeds.-
dc.formatapplication/pdf-
dc.language.isoes-
dc.language.isoen-
dc.publisherMDPI-
dc.relationEste artículo de investigación ha sido financiado por el Ministerio de Economía y Competitividad (Proyecto AGL2016-79321-C2-2-R y Proyecto AGL2019-108695RB-C31), por el Gobierno de España (Proyecto FPI BES-2017-080541, Proyecto BES-2014-070464 y el Proyecto FPU014/01285) y también fue co-financiado por el fondo FEDER.-
dc.relationUCH. Financiación Nacional-
dc.relationUCH. Financiación Europea-
dc.relation.ispartofAnimals, vol. 11, n. 3-
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es-
dc.subjectCerdos - Cría y explotación.-
dc.subjectGestación.-
dc.subjectAmino acids in animal nutrition.-
dc.subjectAminoácidos en nutrición animal.-
dc.subjectFatty acids.-
dc.subjectSwine - Breeding.-
dc.subjectPregnancy.-
dc.subjectÁcidos grasos.-
dc.titleEffects of L-glutamine supplementation during the gestation of gilts and sows on the offspring development in a traditional swine breed-
dc.typeArtículo-
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.3390/ani11030903-
dc.relation.projectIDAGL2016-79321-C2-2-R-
dc.relation.projectIDAGL2019-108695RB-C31-
dc.relation.projectIDFPI BES-2017-080541-
dc.relation.projectIDBES-2014-070464-
dc.relation.projectIDFPU014/01285-
dc.centroUniversidad Cardenal Herrera-CEU-
Aparece en las colecciones: Dpto. Producción y Sanidad Animal, Salud Pública Veterinaria y Ciencia y Tecnología de los Alimentos




Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.